Koiraongelmat vapaana ollessa

Jotta koiraa pystyy luottavaisin mielin pitämään vapaana, tulee olla varma että hankalimmissakin tilanteissa sen saa tulemaan kutsusta luokse. Namien avulla houkuttelemalla koiran saa makupalan toivossa tottelemaan, mutta jos häiriötä on riittävästi, ei koiraan välttämättä ole luottaminen. Riistan perään lähtevän riistaviettisen koiran kouluttaminen on haastavampaa, mutta useimmissa tapauksissa täysin mahdollista. Eri asia ovat se että koira karkailee ja se että se ei tule kutsuttaessa kunnolla luokse. Harvempi koira karkaa ja häipyy pitemmäksi aikaa omille teilleen – ellei kyseessä ole riistan perään lähtevä koira tai syynä satu olemaan juoksuinen narttu lähistöllä. Molemmat ongelmat johtuvat kuitenkin huonosta hallinnasta. Aina täytyy toki opettaa koiralle kunnolla luoksetulokäsky, ennen kuin voi alkaa vaatimaan sen ehdotonta noudattamista.

Jos perheen koira vapaaksi päästessään tai luokse kutsuttaessa riehaantuu, hyppii ja yrittää näykkiä eikä anna itseään kiinni, tulisi omistajien huomata että heillä on koiraongelma. Ongelman tiedostaessaan voi välttää hankaliksi tietämiään tilanteita, mutta tällä ei ratkaista itse ongelmaa. Se että koira riehuu nauttien juoksemisesta vapaaksi päästessään, ei ole ongelma. Vaikka koira villiintyykin, täytyy sen silti säilyttää ”korvat päässään”, eli olemaan kykeneväinen kuuntelemaan käskyjä ja tottelemaan niitä.

Hyvinkäyttäytyvä koira ohittaa toiset koirat ja ihmiset myös vapaana ollessaan mallikkaasti ja välinpitämättömästi niin vaadittaessa. Leikki toisten koirien kanssa on hyvää liikuntaa, mutta koiran tulee hyväksyä se, että kaikkien luo ei saa eikä voikaan mennä.

Jos koiran vapaana pitäminen on utopiaa tai hallitseminen muuten vapaana tuottaa tuskaa kannattaa olla yhteydessä meihin.

Lue myös muista yleisistä koiraongelmista: