Koiraongelmat kotona

Usein mielletään koiran tehtäväksi kotona ilmoittaa vieraista. Vahtihaukku on siis hyväksyttävää, mutta koiran tulisi kuitenkin lopettaa haukkuminen omistajan kertoessa että nyt riittää, tulija havaittu. Turhaan rappukäytävästä tai ulkoa kuuluville äänille haukkuminen on etenkin kerrostalokoirilla yleinen ongelma. Koira saattaa myös haukkua komentaakseen omistajaansa. Koiran vaatimuksia ei koskaan pitäisi totella, eli ei pidä antaa koiran käskyttää itseään haukkumalla, tökkimällä, vinkumalla jne.

Eroahdistus vai protestointi?

Ns. eroahdistuskoirat yksin jäätyään haukkuvat ja ulvovat, tuhoavat kotia tai tekevät tarpeensa sisälle. Pahimmissa tapauksissa ongelmia esiintyy jopa koiran jäätyä vaikkapa yöksi toiseen huoneeseen kuin isäntäväki. Usein kyseessä on ”oikean” eroahdistuksen sijaan protestoinnista, voi olla että koira ei hyväksy tilan rajaamista edes toiseen huoneeseen. Koira siis osoittaa mieltään jäätyään yksin kotiin. Hyvin pehmeäluonteisen koiran ollessa kyseessä voidaan puhua eroahdistuksesta – koira siis oikeasti ahdistuu ja on kauhuissaan jäädessään yksin. Koira saattaa myös ahdistua perheenjäsenensä puolesta, ulkona epävarmasti ja pelokkaasti koiran mielestä käyttäytyvä ihminen lähtee ilman koiraa ulos pahaan maailmaan. Protestoinnista johtuvaan ”eroahdistukseen” ei lääkehoito tehoa – tavallisimmin vain hyvin herkän ja pehmeän koiran kohdalla koirien mielialalääkkeistä on apua.

Tavallista on että koira pyrkii estämään perheen alakoululaisen uloslähdön kun vanhemmat eivät ole paikalla. Koira siis katsoo velvollisuudekseen kertoa ettei pienen tule lähteä kotoa yksin vaeltelemaan.

Aggressiivinen käytös kotona

Ongelmakoirat saattavat käyttäytyä kotona monella tavoin uhkaavasti tai jopa aggressiivisesti. Jos hoitotoimenpiteissä, kuten kynsien leikkaamisessa tai korvien puhdistamisessa on ongelmia, kannattaa miettiä onko lauman sisäinen järjestys kunnossa. Ongelmasta kielivä merkki on myös se jos koira murisee omistajalleen, kun tämä yrittää käskeä sitä sohvalta tai sängyltä pois. Kun omistaja menee koiran luo ottamaan siltä pois sen juuri varastamaa hansikasta tai pitämään hyvänä ja koira murisee, pahimmassa tapauksessa näykkäisee, tulisi hälytyskellojen soida. Perheen lapsia näykkiville ja komentaville koirille tulisi koulutus aloittaa nopeasti – lasten turvallisuus on niin tärkeää, ettei kenenkään vanhemman tulisi varoa päästämästä koiraa ja lapsia samaan tilaan. Tapaukset, joissa koira komentaa perheen lapsia, ovat hyvin tavallisia.

Hallintaongelma syypää moneen asiaan

Vieraiden kanssa arvaamattomasti käyttäytyvät koirat ovat yleinen ongelma. Toiset koirat eivät päästä vieraita sisälle ja toiset eivät salli vieraiden liikkua sisälle päästyään. Kaikki koirat eivät käyttäydy aggressiivisesti, ainoastaan ovat niin rajuja hyppiessään ja tervehtiessään, että isäntäväki joutuu viemään koiran muualle vieraiden tullessa sisälle. Jos koiran hallinta on kunnossa, voi yli-innokkaita koiria vaatia odottamaan omalla paikallaan, tai vaikkapa tuulikaapin kynnyksen toisella puolen. Luvan kanssa ja oikeanlaisessa mielentilassa, pääsee vieraita tervehtimään. Jos koira vahtii kotia vierailta eikä hyväksy näitä sisälle vaikka omistaja näin vaatisikin, auttaa ongelmaan koulutus. Ihannetilanteessa koira katsoo mallia omistajansa käyttäytymisestä ja reagoi kuten tämä.

Lauman hierarkia

Jos perheessä on kaksi tai useampia koiria, saattaa koirien välinen laumajärjestys olla epäselvä, tai nuorempi koira saattaa yrittää kiivetä hierarkiassa ylöspäin. Etenkin jos omistajalla ei ole koirien hallinta kunnossa ja tämä ei omalla käyttäytymisellään osoita koirille oikeaa arvojärjestystä, saattaa ongelmia tulla. Keskenään tappelevien koirien perusluonteen, laumadynamiikan ja tämänhetkisen arvojärjestyksen selvitettyään, omistajan on mahdollista omilla toimillaan saada johtajuuskiistat loppumaan. Jos tappelevat koirat ovat uroksia, saattaa toisen kastrointi lopettaa välienselvittelyn. Kahden tai useamman uroksen laumassa tunteita saattaa kuumentaa nartun tulo laumaan tai perheen nartun juoksuaika. Useamman koiran laumassa saattaa esiintyä ongelmallista sisälle merkkailua. Tämä kertoo siitä että koirien välinen arvojärjestys ei ole kaikille osapuolille selvä. Usein eteen tulee tapauksia että nuorempi koira yhtäkkiä on alkanut haastamaan vanhempaa, tällöin täytyy selvittää etteivät nuoremman kiipeily-yritykset johdu vanhemman sairaudesta.

Apua ammattilaiselta

Lue myös muista yleisistä koiraongelmista: