Homekoiratutkimus

Hajusteet eivät häiritse homekoiraa.

Hajusteet eivät häiritse homekoiraa

Mikä on homekoira?

Lähes kahdeksasosa koiran aivoista ja enemmän kuin 50 % nenän sisäosista palvelee haistamista ja koiran nenä on noin 2,5 miljoonaa kertaa parempi kuin ihmisen. Koira pystyy haistamaan ja erottelemaan jopa 2000 eri hajua ja sen hajuaisti kehittyy sitä paremmaksi, mitä enemmän se sitä käyttää.

Ihmisellä on arvion mukaan vain noin 5 miljoonaa hajusolua, kun taas koiralla on niitä rodusta riippuen jopa 220 miljoonaa. Koira erottelee hajuja samalla tavoin kun ihminen erottelee värisävyjä. Tästä johtuen homekoira pystyy helposti haistamaan homeen esimerkiksi voimakkaiden hajusteiden alta.

Koiramme ovat koulutettuja ilmaisemaan noin 30 yleisintä homelajia sekä sädesienet. Homeet kasvavat tavallisesti sekakasvustoina ja uusiin lajeihin törmätessään tuttujen joukossa, koira oppii kokoajan tunnistamaan lisää lajeja. Uusia lajeja opetetaan koirille myös aktiivisesti hajuntunnistuskoulutuksen avulla ja ohjaajalta saa pyydettäessä ajantasaisen listan jokaisen koiran kanssa läpikäydyistä lajeista & suvuista.

 

Homekoira keskittyy työhönsä.

Homekoira keskittyy työhönsä

Homekoiratarkastus ja homekoiran käyttö

Homeen löytämiseksi ei ole olemassa laitetta ja kaikkia homekasvustoja ei pysty ihmisnenällä haistamaan eikä silmin näkemään. Koiran avulla on mahdollista paikantaa myös rakenteiden sisällä näkymättömissä olevat vauriot, kuin myös kuollut tai kuivunut homekasvusto, jonka tiedetään tutkitusti voivan aiheuttaa oireita.

Koulutettu homekoira on nopea tapa tutkia isokin kiinteistö kustannustehokkaasti ja kalliit jatkotutkimukset, materiaalinäytteiden otot ja rakenteiden avaamiset voidaan kohdentaa oikeaan paikkaan. Remonttia suunnitellessa voidaan varmistaa, ettei korjauksia tehdä turhille alueille tai, että jotain ei jää samalla huomioimatta.

Koira ilmaisee hajun olemassaolon, ei välttämättä sen lähdettä. Rakenteissa tapahtuvat ilmavirtaukset voivat aiheuttaa sen, että koira paikallistaa hajun eri paikasta kuin missä hajun todellinen lähde on. Rakenteiden kunnosta ei voi saada täyttä varmuutta ilman rakenteiden avauksia tai muita selvitystapoja. Koiran osoittamat ilmaisut vaativat siksi yleensä aina tarkempia lisätutkimuksia, jotta rakennuksen todellinen kunto ja mahdollisen vaurion olemassaolo ja laajuus saadaan selville. Lisätutkimukset tekee pääasiassa sisäilmaongelmiin erikoistunut rakennusalan ammattilainen. Koiranohjaaja ei ota kantaa rakennusteknisiin ratkaisuihin.

Koirien käyttö perustuu koiran hyvään hajuaistiin. Homekoiran avulla tehdyn hometutkimuksen tavoite on selvittää esiintyykö kiinteistössä kosteus- ja homevaurioon viittaavia mikrobiperäisiä hajuja sekä paikallistaa hajujen esiintymiskohdat. Koira ilmaisee ainoastaan hajun olemassaolon. Koira voi myös tehdä ilmaisuja, jotka eivät ole varsinaisesti rakenteiden vaurioista johtuvia mutta vaikuttavat sisäilman laatuun, kuten esimerkiksi alapohjan maaperästä johtuva haju.

(Kosteus- ja Hometalkoot, Homekoiran Tilaajaohje, 2013)

Lataa Homekoiran tilaajaohje pdf-tiedostona.

Asuntokauppatilanteissa homekoiratarkastus ei korvaa asiantuntijan tekemää kuntotarkastusta. Koska jokainen homekoiran ilmaisu tulee tulkita sisäilmaongelmiin erikoistuneen rakennusalan ammattilaisen toimesta, suositellaan homekoirien käynti ajoitettavaksi ennen kuntotarkastusta/samaan aikaan kuntotarkastuksen kanssa. Näin koirien mahdolliset ilmaisukohdat voidaan heti ottaa huomioon kuntotarkastusta tehtäessä.

Homekoiratarkastuksesta tehdään aina kirjallinen toimeksiantosopimus ennen tarkastuksen tekoa ja tarkastuksen tilaajalla on oltava valtuudet tarkastuksen tilaamiseen. Tarkastuksesta tulee ilmoittaa taloyhtiön edustajalle esim. isännöitsijälle ennen tarkastuksen tekoa ja vuokralaisen on hyvä ilmoittaa tarkastuksesta myös vuokranantajalle. Hometutkimus sisältää koiran avulla tehtävän etsinnän lisäksi kirjallisen raportin. Asiakas on aina tervetullut seuraamaan koiran työskentelyä.

Espanjanvesikoirasta ei lähde karvaa

Espanjanvesikoirasta ei lähde karvaa

Rodultaan koiramme ovat espanjanvesikoiria, joista ei lähde karvaa, vaan turkki ajetaan muutaman kerran vuodessa kuin lampailta. Lisäksi rotu ei yleensä aiheuta allergiaoireita turkkinsa erilaisen laadun takia. Koirat ilmaisevat löytönsä menemällä maahan ja istumalla, ne eivät siis raavi jättäen jälkiä. Tarvittaessa koirilla voidaan käyttää tossuja suojaamaan joko pintoja tai koirien tassuja.